Yuishinkai-karate

Yui shin kai – nimen voi kääntää suomeksi monella tavalla, mutta pohjimmiltaan nimellä tarkoitetaan ”aidon tai puhtaan mielen ” liittoa. Sillä ymmärretään rehellistä ja avointa mieltä harjoittelussa ja myös harjoitustilanteen ulkopuolella. Nimen ja sen sisällön sisäistäminen on olennaista Yuishinkain harrastajalle, sillä teknisen taitavuuden ohella harjoittelijan luonteella ja asenteella on keskeinen merkitys Yuishinkain harjoittelussa ja tyylisuunnan sisäisessä arvomaailmassa.

Tyylisuunnan on perustanut Motokatsu Inoue (1918-1993), joka harjoitteli monipuolisesti eri japanilaisia kamppailutaitoja. Seiko Fujita opetti Inouelle aseettomia ja aseellisia lähitaistelutaitoja,Yasuhiro Konishi (Shindo Jinen ryu) toimi karaten ohjaajana ja kobudoa Inoue oppi Shinken Tairalta, joka oli okinawalaisten asetaitojen asiantuntija. Fujitan opettama jujutsu, Konishin karate ja Tairan kobudo muodostavat Yuishinkain pääasiallisen rakenteen.Nykyinen Yuishinkain pääopettaja on Motokatsu Inouen poika Kisho Inoue.

Yuishinkai-karaten ja kobudon toi Suomeen vuonna 1977 Ilpo Jalamo , joka oli ollut opiskelemassa Japanissa kamppailutaitoja. Suomalaisille kamppailutaitojen harjoittelijoille Yuishinkai karatejutsu tarjoaa mahdollisuuden harjoitella perinteistä karatea, jossa on mukana perus- ja yhdistelmätekniikkaa, heitto-ja hallintatekniikoita, mielekästä kataharjoittelua itsepuolustukseen liittyvine sovellutuksineen ja asetekniikkaharjoittelua. Tyylin nimen mukaisesti harjoittelun painopiste ei ole pelkästään teknisessä taidossa tai kamppailullisessa tehokkuudessa, vaan myös harjoittelijan ulkoisessa käyttäytymisessä ja sisäisen arvomaailman kehittymisessä.

Suomen päävalmentaja Ilpo Jalamo ja Yuishinkai-tyylin perustajan poika Kisho Inoue.

Vyökoevaatimukset

Yuishinkaissa voi suorittaa vyöarvoja kahdella tavalla: osasuorituksina pidemmän aikajakson kuluessa tai kertasuorituksena yhtenä kokonaisuutena. Vyöasteeseen liittyvän osasuorituslista n saa seuran päävalmentajalta ja suoritukset esitetään graduointioikeuden omaavalle henkilölle kohta tai kaksi kerrallaan tasotarkistuspäivinä. 1.dan suoritetaan kesäleirin yhteydessä kansainvälisen arvostelulautakunnan edessä.

Koevaatimukset löytyvät kirjautumalla jäsensivuille.

Kata

Yuishinkai-karatessa on paljon muodollisia liikesarjoja eli katoja. Perusharrastaja keskittyy vain muutamaan sarjaan, mutta kataharjoittelusta innostunut voi harjoitella useita. Kataan liittyy kiinteästi bunkai eli katan välityksellä opeteltavat itsepuolustussovellutukset. Katat tulevat kolmesta okinawalaisesta ”päätyylistä” (Shuri, Tomari, Naha). Nisheishi katan teki tunnetuksi Seisho Aragaki ja se luokitellaan usein omaksi ryhmäkseen hänen nimellään. Nisheishi sisältää elementtejä kaikista Okinawan päätyyleistä. Alla olevassa taulukossa on yleisimmät Suomessa harjoiteltavat Yuishinkai-katat.

SHURI TOMARI NAHA-KATA ARAGAKI-KATA
Pinan Nidan

Pinan Shodan

Pinan Sandan

Pinan Yondan

Pinan Godan

Kushanku Dai

Kushanku Sho

Passai Dai

Passai Sho

Naihanchin Shodan

Naihanchin Nidan

Naihanchin Sandan

Chinto

Seisan

Jitte

Jion

Rohai sho

Matsumora no rohai

Sanchin

Saifa

Seienchin

Kururunfa

Gekisai ichi

Niseishi